ការសិក្សាមួយបង្ហាញថាការបរិភោគផ្លែឈើនិងបន្លែដែលមានសាច់ពណ៌សច្រើនអាចជួយបញ្ចៀសពីការកើតជម្ងឺដាច់សរសៃក្នុងខួរក្បាលដែលភាសាអង់គ្លេសថាstroke ។
ក្រុមអ្នកសិក្សាស្រាវជ្រាវផ្នែកសុខភាពរបស់ប្រទេសហូឡង់បាននិយាយថា អ្នកដែលបរិភោគផ្លែឈើច្រើនមានដូចជាផ្លែប៉ម ផ្លែព័រ ចេក និងបន្លែមមួយចំនួនទៀត អាចជួយកាន់បន្ថយការកើតជម្ងឺដាច់សរសៃឈាមនៅក្នុងខួរក្បាលបានចំនួន៥២ភាគរយ។
ការសិក្សារកឃើញនេះចេញពីការសិក្សាទៅលើមនុស្សពេញវ័យជាង២០.០០០នាក់ក្នុងរយៈពេល១០ឆ្នាំ។
តែទោះជាយ៉ាងណា ក្រុមអ្នកជំនាញខាងជម្ងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាល បាននិយាយថាគេក៏មិនគួរបោះបង់ការបរិភោគបន្លែនិងផ្លែឈើដែលមានពណ៌ផ្សេងៗទៀតនោះទេ៕
ក្រុមអ្នកសិក្សាស្រាវជ្រាវផ្នែកសុខភាពរបស់ប្រទេសហូឡង់បាននិយាយថា អ្នកដែលបរិភោគផ្លែឈើច្រើនមានដូចជាផ្លែប៉ម ផ្លែព័រ ចេក និងបន្លែមមួយចំនួនទៀត អាចជួយកាន់បន្ថយការកើតជម្ងឺដាច់សរសៃឈាមនៅក្នុងខួរក្បាលបានចំនួន៥២ភាគរយ។
ការសិក្សារកឃើញនេះចេញពីការសិក្សាទៅលើមនុស្សពេញវ័យជាង២០.០០០នាក់ក្នុងរយៈពេល១០ឆ្នាំ។
តែទោះជាយ៉ាងណា ក្រុមអ្នកជំនាញខាងជម្ងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាល បាននិយាយថាគេក៏មិនគួរបោះបង់ការបរិភោគបន្លែនិងផ្លែឈើដែលមានពណ៌ផ្សេងៗទៀតនោះទេ៕
No comments:
Post a Comment